FAQ – Často kladené otázky

1) Co pro mě znamenají nové bezpečnostní značky a varovné texty?
2) Jsou vaše výrobky testovány na zvířatech?
3) Obsahuje vaše jedlá soda hliník?
4) Proč není vaše jedlá soda doporučena k vnitřnímu použití?
5) Lze zaměňovat jedlou sodu a prací sodu?
6) Jak správně udržovat myčku na nádobí a řešit problémy při mytí?
7) Ve změkčovači vody uvádíte použití zeolitu. Je to bezpečné?


Co pro mě znamenají nové bezpečnostní značky a varovné texty?

1.6.2015 vstoupila v platnost nová legislativa (CLP) o značení chemických látek, mezi které spadá i řada našich výrobků (např. PUER, odstraňovač vodního kamene, gel do myčky, a především všechny koncentrované silice).

Než budeme mít připravené nové etikety k jednotlivým produktům, můžete se mezitím na některých produktech, které expedujeme od 1.6.2015, setkat s provizorními přelepkami, abychom vyhověli nové legislativě. Nové šarže etiket z tiskárny postupně budou obsahovat povinné označení bez nutnosti něco dodatečně přelepovat.

V některých ohledech se navíc zpřísňují pravidla pro označování látek (např. prací prášek, oplach do myčky nebo pomerančový čistič), kde doposud označení bezpečnostními značkami nebylo nutné, ale nově je.

Na obalech silic postupně budete objevovat vylepšené bezpečnostní uzávěry odolné proti otevření dětmi, a na silicích a PUERu se setkáte rovněž s hmatovou značkou trojúhelníku pro nevidomé.

Ujišťujeme vás, že všechny výrobky jsou stejné jako doposud, pouze vstupuje v platnost nová legislativa, která někdy vytváří podivné situace, jako že na dosavadní etiketě tvrdíme, že výrobek neobsahuje umělé parfémy, a hned pod tím je napsáno "obsahuje parfém (linaool)". Tento "parfém" je ve skutečností jen jednou z nejvíce zastoupených složek příslušné přírodní silice, nicméně tento rozdíl označení výrobků příliš nezohledňuje. O dalším vývoji vás budeme informovat na naší Facebookové stránce a v dalších newsletterech.

Děkujeme za pochopení, v případě dotazů se nebojte nám napsat na info zavináč tierraverde tečka cz.

Nahoru


Jsou vaše výrobky testovány na zvířatech?

Naše výrobky nejsou testovány na zvířatech, není k tomu důvod, žádný předpis nevyžaduje, aby byly prací a čistící prostředky takto testovány. Proto jestli některý výrobce tento fakt na svých výrobcích uvádí, je tato informace zcela zbytečná.
Jediný náš výrobek, který byl testován na kožní snášenlivost je náš prací prášek, ten byl však testován na lidech.

Nahoru


Obsahuje vaše jedlá soda hliník?

Jedlá soda, soda bikarbona či hydrogenuhličitan sodný (NaHCO3) neobshuje hliník, jak je patrno z chemického vzorce. Hliník by zkrátka neměl být přítomen ani v takovém balení, které žádnou informaci "bez obsahu hliníku" neobsahuje. Hliníková dezinformace může pocházet:

a) z nevhodného překladu termínu baking powder (prášek do pečiva) z angličtiny a jeho záměny za baking soda (jedlá soda). Prášek do pečiva může obsahovat některé vysokoteplotní kyselé soli, které hliník obsahují (E521 síran sodno-hlinitý, E541 fosforečnan sodno-hlinitý, E523 Síran amonnohlinitý). Více o prášku do pečiva najdete např. na Wikipedii.

b) Dalším zdrojem hliníku mohou být protihrudkující látky nebo stopové množství nečistot neodstranitelných při výrobě, ty podle vyjádření výrobce ani technické specifikace námi dodávaná jedlá soda neobsahuje, surovina je ve skutečnosti jedlou sodou v nejvyšší (potravinářské) kvalitě.

c) Firmy prodávající jedlou sodu jsou zákazníky čím dál víc tlačeny do toho, aby explicitně uváděly tvrzení "bez obsahu hliníku" na obalech jedlé sody. Tvrzení se tak objevuje na obalech a v popisech častěji, a lze pak dojít nepřesnou logickou úvahou k tomu, že není-li tato informace přímo uvedena, je nejspíše platný opak, tedy "hliník je přítomný".

Nahoru


Proč není vaše jedlá soda doporučena k vnitřnímu použití?

Naše BIKA - jedlá soda je prodávána jako úklidový a čistící prostředek a z tohoto důvodu není balena v potravinářských obalech. Proto na obalu deklarujeme, že není vhodná k vnitřnímu užití. Jinak se samozřejmě jedná o běžnou jedlou sodu, navíc surovinou v potravinářské kvalitě (viz specifikace výše).

Název "jedlá soda" je nejznámější termín, kterým se běžně označuje chemická látka hydrogenuhličitan sodný či soda bicarbona (viz wikipedie). Odlišuje se tím tato látka, kterou je bezpečné i konzumovat v potravinách, od (běžné) sody, tedy uhličitanu sodného (viz wikipedie), někdy zase označované jako "prací soda".

Jedlá soda se vyrábí v různých čistotách. Analytická, potravinářská, krmná, technická... Pro použití, které uvádíme my, by stačila i ta technická kvalita, neboť neuvádíme žádné užití v potravinářství. Ve skutečnosti ale nakupujeme od výrobce jedlou sodu v kvalitě potravinářské a technickou specifikaci suroviny, kterou balíme, naleznete na tomto odkazu.

Proč tedy na obalech neuvádíme potravinářské použití? Protože nedisponujeme potravinářským provozem, nemáme k tomu schválené ani pracoviště, kde ji z pytlů přebalujeme do spotřebitelských balení, ani samotné obaly.

Pokud někteří zákazníci naši BIKU k potravinářským účelům používají, je to ale na jejich zodpovědnost - z naší strany se nicméně snažíme udělat maximum a eliminovat potenciální rizika alespoň tím, že surovinu nakupujeme v (dražší) potravinářské čistotě a jediným zdrojem potenciální kontaminace tak zůstává samotný proces přebalování suroviny do spotřebitelských obalů u nás ve skladu. Jako firma vyrábějící ekodrogerii a nikoli potraviny ale neplánujeme náš provoz certifikovat pro potravinářství, neboť by se nám taková investice nevyplatila.

Na první pohledmůže trochu klamat samotný název "jedlá soda". Bohužel se jedná se o termín, jak se tato chemikálie běžně označuje a nemůžeme ani nechceme jej zcela přestat uvádět (a uvádět jen chemický název), neboť by většina zákazníků, která zná jen ten obecný, ale nikoli už chemický název, náš výrobek nenašla. Většina návodů na ekologické čištění uvádí jako látku, po které se má člověk shánět, právě "jedlou sodu".

Nahoru


Lze zaměňovat jedlou sodu a prací sodu?

Jedlá soda, hydrogenuhličitan sodný (naše je v potravinářské kvalitě, ale nikoliv v potravinářském balení) je jiná látka, než soda na praní - uhličitan sodný. Není proto možné je zaměňovat. Jedlou sodu můžete použít na praní (nemá takovou účinnost), avšak prací soda se nedá použít na nic jiného než právě na praní.

Nahoru


Jak správně udržovat myčku na nádobí a řešit problémy při mytí?

Potah na skle je způsoben usazenými minerály z vody. Je nutné používat leštidlo v optimálním dávkování, pravidelně doplňovat sůl a čistit filtr i celou myčku.

Filtr po vyjmutí otřete papírovou utěrkou, jednou za čas jej propláchněte v lázni z horké vody s rozpuštěným práškem PUER - odstraňovač skvrn. Ten je rovněž vhodný, spolu s odstraňovačem vodního kamene, k pravidelné očistě myčky samotné. Stačí po lžíci od každého nasypat na dno a myčku bez nádobí zapnout na celý mycí cyklus.

Velký vliv na kvalitu mytí má čistota ramen. Je velmi vhodné jednou za čas je vymontovat a propláchnout jej tlakem vody - děláme to tak, že odmontujeme sprchovou hlavici a do otvoru ramene pustíme proud vody ve sprše. Pokud ramena nečistíte pravidelně, možná se budete divit, až to uděláte poprvé, co se v nich vše nachází a znemožňuje průtoku vody.

Důležitá je také teplota vody. Pokud používáte prostředky bez enzymů, jako jsou ty naše, nastavujte vyšší teploty. Pokud zůstává na nádobí bílý povlak, máme vyzkoušeno, že pro lepší výsledek mytí někdy stačí ubrat leštidla. Nastavení dávkování leštidla se liší myčka od myčky, u některých značek je nutné se poradit s návodem k myčce, která tlačítka v jakém pořadí mačkat, neboť intuitivně na to přijít takřka nelze :-)

Při přechodu z konvenčních prostředků na eko začněte vyčištěním myčky a oplach doplňte do zásobníku, až dojde.

Nahoru


Ve změkčovači vody uvádíte použití zeolitu. Je to bezpečné?

Na základě dotazů našich partnerů jsme se věnovali podrobněji analýze zeolitů a s jejím výsledkem vás seznamujeme v samostatném dokumentu (PDF).

Nahoru